Item List

My design project is based in the uninhabited Baptist chapel across from the Chester bus interchange, making it the perfect location choice for my design idea of a spiritualist community hub for anyone and everyone to come and meditate, join a yoga class or to sit and read for a few hours. It gives people the opportunity to get away from the chaos of the busy Highstreet and now more than ever as were coming closer to normality on the other side of this pandemic people might need a space where they can get away and collect themselves as they rejoin the community after over a year of being restrained to the four walls of their homes. I wanted it to be a place for people to rejoin and reconnect not only with others but with themselves and their new surrounds.

Cerys Bascombe

This is an image of the kitchen from my final major project. I redeveloped an old Printing Press into a Community Hospice in my local town of Whitchurch. 
The Hospice will provide care for patients battling a terminal illness. The main aim of the design was to promote good health and wellbeing for its users; the patients, visitors, and staff, this is achieved through careful selection of colour, materials, and spatial planning that allows good access to nature and daylight.  The outcome of this project was to create a hospice environment that provides its patients with dignity, comfort and happiness. 
The hospice will provide facilities which encourage the independence and privacy of its users. The main driver for this scheme was to create a space in which the patient’s illness will not hold them back from performing everyday activities and spending time with their family and friends.

Charlotte Platt

The Hip-Hop culture empire
My project is based on a unique live work environment for a professional rapper and producer, DZ. Surrounded by restaurants, bars, shopping stores and clubs , the location is in a two storey empty retail unit in Chester. My idea is to separate the living, producing and performing environments with a social and performance space to rap with his hip hop music on the ground floor. The first floor contains his private living and working space. 
The project has been designed around the personality of the client, full of a hip-pop and modern elements within the private space including graffiti brick wall and skateboards and CD albums displayed on walls.

Feng Zhu

The proposal offers a multi dining experience that provides a social hub to connect a wide target audience. Primarily the space will provide a meeting point to connect the canal network and offer a place to relax, socialize and engage with the city of Chester, contrasting against the isolation of life living on a canal boat. The proposal will also target local residents, students and dog walkers through the Chester City conservation area in which the site is located. 
Within the building various dining experiences will separate the space, as the ground floor will include an individual seating area overlooking the canal, a social area to gather with friends and a communal pit in which various people can mix and share their teppanyaki style cooking experience. Alternatively, the first floor will offer private dining facilities tailored for larger families and groups where the experience is solely led by themselves. 
All these areas have different qualities, but they all share the same atmospheric conditions with the use of fire. The campfire is something that connects people of all ages and this is a primary focus of the proposal and by incorporating this feature people can relax and socialize all year round.

Jamie Johnson Gore

The Coleg Harlech building was originally a residential adult education college for mature students from 1927 until 2017.  The proposition will repurpose the existing to create a sustainable community environment where residents have both private individual living accommodation and a vibrant communal space.  Considering the history of the site, the new concept aims to preserve elements of the original architecture and materials whilst creating a new atrium allowing natural light to come through the building to house a range of communal spaces in a unique atmosphere. The atrium serves as a shared space where residents can grow plants, fruit and vegetables supported by an integrated aquaponic system. For the individual living accommodation, expandable spaces can be used as terraces or room extensions. This proposal aspires to create a sustainable community, an environment that brings people together and creates a strong connection with nature. 

Mariana-Alexandra Costache

 Dee House is a historic building located in Chester City Center, built around 1730. Research undertaken has provided an understanding of the building resulting in a design proposal that both enhances and protects the original, historic features of Dee House.

The Chapel presents a setting for a high-end restaurant that opens into the ground floor hotel reception area. The first floor hosts standard hotel bedrooms which then leads into luxury hotel suites on the second floor of Dee House.

Aimed at guests of a range of ages who wish to appreciate the history of Chester, this high-end hotel/restaurant showcases the Roman history of Dee House and the character of the building whilst protecting the existing conditions, but using a contrasting interior highlighting the old from the new.

Megan Wainwright

The Major Project this year enabled me to lead a creative and personal response to Interior
Design. My project looks at retail spaces and how they can be adapted to draw people to the high street. The idea behind my proposal was to think about who is in these retail spaces,
who lives in cities and what is missing. From research and my own personal experience, I realised there is not one singular space catering for students and young people alone. My
design and proposal for the Next Building in Liverpool One is a creative and collective hub where students and young people can either come and relax at the spa, hang out with
friends, go to the upstairs club or work in a quiet space downstairs. I used bright, warming colours inspired by James Turrel’s. I also focused on creating big spaces enclosed with
coloured transparent glass with wooden features to create a calming yet fun atmosphere.

Millicent Tawil

The quilt is part of a larger design proposal
for Taylors Boat Yard, in Chester.
Situated across the canal from Telford’s
Warehouse, The Tool-Shed explores the
concept of connection. The proposal includes
a “lookout” box, overlooking the canal below.
Large windows provide elevated views of the
surrounding area, and a skylight presents
the opportunity to pull back the roof and
enjoy stargazing, yoga, and meditation,
underneath the stars.
The space encourages users to reflect
and connect with their inner selves, other
members of the community and the natural
beauty of our surroundings.
The project is inspired by a personal
experience of connecting with neighbours,
old and young, over socially distanced
stargazing during the first national lockdown.
The scheme incorporates a limited palette of
materials and includes bespoke bean bags
and quilting, made from organic fabrics and
natural dyes produced from personal and
commercial food waste, local plants, and
seasonal vegetables

Natasha Milliard

A disused hospital located in Denbighshire has been re-designed into a unique person-centred care facility called ‘Home From Home’ for people living with dementia. This design offers a safe, social and therapeutic environment designed to improve an individual’s experience and ultimately their quality of life. This design has been informed by undertaking research and analysing best practice, designing for space and light, considering the use of therapeutic colour, social and rest spaces, the integration of specialist equipment, the positive impacts of outdoors, wayfinding and the use of landmarks. The design aims to promote independence and support well-being, create familiar surroundings, support meaningful tasks and participation in daily activities. Home From Home is true to its spirit and seeks to retain a familiar environment that is a nurturing and a warm place to live.

Nina Jones

Built in 1881, The Winter Gardens is a
historic landmark that has moved locations
over the centuries and now stands derelict
in Great Yarmouth.
Through an intense design journey, The
Winter Gardens has been re purposed as a
luxury destination spa. Giving Great Yarmouth
a new attraction to draw a variety people in
and witness the city’s history while receiving a
luxury spa day in The Winter Gardens Spa.

Samantha Pritchard